Ivo Janssen
9 juni 2019 16.00 <-
DAKB-huis utrecht balijelaan 95


Ivo Janssen

Ivo Janssen (Venlo, 1963) studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tussen 1986 en 1990 won hij een aantal prijzen, waaronder de Jacques Vonk Prijs, die hem in staat stelde zijn studie in het buitenland voort te zetten bij onder andere Robert Levin.

Sinds zijn debuut in het Concertgebouw in 1988 treedt Ivo Janssen regelmatig op in Nederland, en ook in Duitsland, Frankrijk, Italië, Australië en de VS. Onder vele anderen speelde hij samen met Heinrich Schiff, Janine Jansen, Han de Vries en Charlotte Margiono.

Voor Globe maakte hij een aantal CD’s met werken van o.a. Brahms, Prokofiev, de preludes op. 28 van Chopin, en de Ludus Tonalis van Hindemith, die door het Hindemith Institut als verreweg de beste opname van dit werk werd beschouwd.In 1994 begon hij aan een zeer ambitieus projekt: het op CD vastleggen van het complete werk voor klavier van J.S. Bach. In februari 1998 verscheen de eerste CD in deze serie op zijn eigen, speciaal hiervoor opgerichte label VOID Classics. Na opnames van o.a. de Goldbergvariaties, Toccata’s, Franse en Engelse Suites, Partita’s en Das Wohltemperierte Klavier, voltooide Ivo Janssen in januari 2007 deze ook internationaal veelgeprezen cyclus met een uitvoering van Die Kunst der Fuge.

Zijn project toccata!, waarin Bachs toccata’s gecombineerd worden met speciaal geschreven toccata’s van hedendaagse komponisten zoals Louis Andriessen, Michiel Borstlap, Leo Samama en Christina Viola Oorebeek, leidde zowel in Nederland als in het buitenland tot veel positieve reacties.

Sinds enige tijd treedt Ivo Janssen ook veelvuldig op met schrijfster Anna Enquist; door haar voorgelezen gedichten en proza-fragmenten worden gecombineerd met o.a. Chopin, Schumann, Brahms en Debussy. Bij VOID Classics werden vijf CD’s met opnames van deze bijzondere programma’s uitgebracht.

Daarnaast verschijnen op het label VOID Classics ook regelmatig opnames met muziek van andere componisten, zoals Brahms, Debussy, Prokofiev en Simeon ten Holt.

Sinds 2014 geeft Ivo Janssen recitals in Janssenbeton, muziek vooronder, een door hem eigenhandig in een betonnen munitieschip midden in Amsterdam gebouwde concertzaal.