Pavel Haas Quartet
12 april 2024 20.00 <-
DAKB-huis utrecht balijelaan 95


Pavel Haas Quartet

Wereldwijd wordt dit kwartet geroemd om zijn weelderig timbre, aanstekelijke passie en intuïtief samenspel.
Naast vijf Gramophone Awards en vele andere prijzen voor hun opnames, heeft 't kwartet een vaste plaats veroverd als een van 's werelds vooraanstaandste kamermuziekensembles .

Zo treden ze regelmatig op in bekende zalen in de wereld zoals Wigmore Hall, London; Philharmonie en Konzerthaus, Berlijn; Musikverein, Wenen; Elbphilharmonie, Hamburg; Concertgebouw en Muziekgebouw, Amsterdam; Tonhalle, Zürich; Théâtre de la Ville, Parijs; Accademia di Santa Cecilia, Rome; BOZAR, Brussel; NCPA, Beijing; LG Arts Centre, Seoul en in de Carnegie Hall, New York.

Bij de viering van de 20ste verjaardag, was het kwartet uitgenodigd voor de cover van The Strad's June 2022 uitgave en werd het geïnterviewd in het BBC Music Magazine van dezelfde maand.
In voornoemd blad worden zij gerekend tot de tien grootste strijkkwartetten aller tijden: "stilistisch vitaal, rijke sonoriteit en geprezen om hun gepassioneerde en onbevreesde uitvoeringen".

In het seizoen 23/24 keert het Quartet terug in de Wigmore Hall voor vier concerten; Rudolfinum Prague; Teatro La Fenice; Liverpool Philharmonic Hall; Göteborgs Konserthus; National Concert Hall, Dublin; Muziekgebouw, Amsterdam; Philharmonie Luxembourg. Daarna toert het Quartet in maart 2024 door de Verenigde Staten en door Azië in mei 2024.

Sinds September 2022 is het Pavel Haas Quartet Artist-in-Residence bij het Dvořák Prague Festival en verzorgt het de kamermuziekconcerten waaronder de programmering van alle strijkkwartetten van Dvořák en zijn kamermuziekwerken verspreid over de drie seizoenen.

Pavel Haas Quartet neemt uitsluitend op voor Supraphone. Hun meest recente opname van Brahms' altviool- en pianokwintetten met Boris Giltburg en hun oud kwartetlid, Pavel Nikl, werd in mei 2022 toegejuicht in de pers. De opname wordt beschreven als "stralend en levendig" door The Strad. In Presto Classical's is het de Recording of the Week.
Voor hun eerder opgenomen album met Shostakovich Strijkkwartetten (2019) ontvingen zij de Opname van het Jaar van Classic Prague Awards. Het werd een van de 100 beste opnames van het jaar genoemd door The Times.

Het Quartet ontving vijf Gramophone Awards voor hun opnames van Dvořák, Smetana, Schubert, Janáček en Haas, alsook voor Dvořák's Strijkkwartetten No.12 'American' en No.13, waarvoor zij werden beloond met de meest begeerde prijs: Gramophone Recording of the Year in 2011.
The Sunday Times rangschikte hun interpretatie van het 'American Quartet' onder "de beste uitvoeringen op plaat." Andere mijlpalen zijn BBC Music Magazine Awards en de Diapason d'Or de l'Année in 2010 voor hun opname van Prokofiev String Quartets Nos. 1 & 2.

Sinds zij de Paolo Borciani Competitie in Italië wonnen in 2005, zijn andere hoogtepunten vroeg in hun carrière de nominatie tot ECHO Rising Stars in 2007, de deelname in de BBC New Generation Artists schema van 2007-2009 en the Special Ensemble Scholarship van de Borletti-Buitoni Trust die zij ontvingen in 2010.

Het kwartet zetelt in Praag en studeerde bij wijlen Milan Škampa, legendarisch violist van 't Smetana Quartet.

Hun naam ontlenen ze aan de Tsjechisch-Joodse componist Pavel Haas (1899-1944) die gevangen werd gezet in Theresiënstadt in 1941 en drie jaar daarna tragisch overleed in Auschwitz.

Zijn nalatenschap zijn onder andere drie prachtige strijkkwartetten.