Eliot Quartett
28 oktober 2023 20.00 <-
DAKB-huis utrecht balijelaan 95


Eliot Quartett

April 2014: De magnolia staat in bloei. Het wereldberoemd Fine Arts Quartet treedt op in het DAKB-huis samen met de Russische pianiste Anastasia Injushina. Naast het prachtige kwintet van Dvorak spelen zij ook uit ‘Der Tod und das Mädchen’ van Franz Schubert. Cellist Robert Cohen draagt het werk op aan wijlen Dini Adams en aan haar man Kees. Het DAKB-huis wordt offcieel geopend als Kunsthuis in Utrecht door wethouder Gilbert Isabella.
Ondertussen wordt buiten ons gehoor, 400 km verder zuidoostwaarts, een ensemble opgericht: Vier jonge musici uit evenveel windstreken die elkaar vinden in de hartstocht van een strijkkwartet. In Frankfurt is het Eliot Quartett geboren.
April 2019: De magnolia wederom in bloei. Het fantastische Pavel Haas Quartet treedt op in het DAKB-huis. Het zestigkoppig publiek in extase, volgens radio4 de volgende dag. En de bij toeval aanwezige Nederlandse fluitist Ronald Snijders verklaart: ‘Dichterbij kun je niet komen. De violist kan de strijkstok niet in je oor stoppen en je kunt ook niet zelf op het podium gaan zitten. De allermooiste ervaring in mijn leven bij luisteren naar een strijkkwartet’.
Augustus 2023: Er verschijnt een bijzonder verhaal in de Volkskrant over de schrijver Maxim Osipov. En in dat artikel laat hij vallen dat zijn dochter in het Eliot Quartett speelt.
September 2023: Het DAKB-huis neemt contact op met de leider van de groep, Alexander Sachs: Of zij een mogelijkheid zien in Oktober twee concerten te geven in het DAKB-huis. En zo kunt u dus de 28e en 29e luisteren naar dit prachtig, energiek kwartet. In de tien jaar van hun bestaan hebben ze hun sporen verdiend: De muzikale tocht voerde langs diverse competities in de wereld: Tweede prijzen op de International Mozart Competition in Salzburg en op de Melbourne International Chamber Music Competition. In het Poolse Katowice ontvangt het Eliot Quartett de eerste prijs en speciale prijs voor de beste interpretatie van een werk van Karol Szymanowski in de eerste editie van de naar hem genoemde wedstrijd. Het Eliot Quartett is een graag geziene gast in Frankfurt bij de Alte Oper, de Polytechnische Gesellschafft concert series, de Schumann Gesellschaft en bij de Holzhausenschlóesschen. Waar het de eer had zes concerten te geven als Artist in Residence met gasten Boris Brovtsyn, Annika Treutler, Laura Ruiz Ferreres, Torleif Thedéen en Maxim Rysanov in 2019.
Verder heeft het kwartet opgetreden bij bekende festivals en concertseries als het Bachfest in Leipzig, The Kasseler Musiktagen, het Mozartfestürzburg, het Rheingau Musik Festival, de Ludwigsburger Schlossfestspiele, het Festival Musica Sur in Spanje, de Styriarte in Graz, het Mozarteum Salzburg en bij de Schubertiade.
Het Eliot Quartett studeerde bij tal van gerenommeerde kamermuziekpedagogen in Duitsland en Spanje en heeft ook een samenwerkingsverband met de vermaarde pianist Alfred Brendel en met het Belcea Quartet.
Er zijn verschillende CD's van het Eliot Quartett verschenen op het label GENUIN classics.
Het kwartet is vernoemd naar de grote dichter T.S. Eliot wiens bekend werk ‘ Four Quartets’ zijn inspiratie vond in de innovatieve, laatste kwartetten van Beethoven.