Kees Buskes (fluit) en Julia Urinyova (piano)
17 december 2016 16.00/20.00
DAKB-huis utrecht balijelaan 95


Julia Urinyova, geboren in Charkov (Oekraïne), volgde lessen bij de beroemde pianist Sergei Polusmiak. Op haar 12e speelde zij al het 1e pianoconcert van Beethoven met het symfonieorkest van Charkov en op haar 16e het Tsjaikovski-concert in het conservatorium van Moskou. Zij studeerde cum laude af in Charkov. Daarna in Rotterdam bij Mila Baslavskaia. In Toulouse volgde zij een meestercursus bij Teresa Dussaud.
Julia behaalde eerste prijzen bij het Lysenko-, het G. Neuhauss- en bij het Rachmaninov-concours, een derde prijs bij het Unesco-concours Milosz Magin in Parijs. Julia geeft pianoles en is specialist in het begeleiden van koren en solisten. Zo trad ze regelmatig op met Guennadi Hoffmann, tweede violist van de Moscow soloists. Sinds 2001 vormt zij een hecht duo met fluitist Kees Buskes. Een van de hoogtepunten daarbij was het concert in 2006 in Carthago (Tunesië). Julia heeft ‘n voorliefde voor Franse muziek en een Bösendorfer vleugel.

Kees Buskes is geboren in Venlo. Het virtuoze blokfluitconcert van Sammartini speelde hij op zijn 14e in een korte broek voor een uitgelaten school in een bioscoop. Pas op zijn 17e werd zijn jeugdliefde beloond met de eerste dwarsfluitlessen bij Ton Kuipers.
Kort daarna concerteerde hij in Parijs en Clamart met diverse organisten onder wie Lynne Davis.Vervolgens studeerde hij bij Abbie de Quant en bij Hannie Barendrecht aan het Brabants conservatorium. Kees volgde meestercursussen bij Peter Lukas Graf, James Galway en Jean-Pierre Rampal. Met het Giuliani Duo (Erik Pullens-gitaar) trad Kees 30 jaar op in Italië, Frankrijk, Engeland, in de diverse Nederlandse concertzalen en bij o.a. de AVRO, Veronica, NOS, NCRV, ROZ, RAI en BBC.
Zijn gouden Haynes (made in Boston) stamt uit 1986. De fluit is vrijwel bekostigd door op straat Vivaldi, Bach, Devienne, Mercedante tot en met Poulenc te vertolken: In Italië, België, Nederland, Frankrijk, Hongarije en Amerika. In San Antonio (Texas) was de weddenschap om binnen ëën uur een fles Moët et Chandon ($100) bij elkaar te fluiten. En dat lukte wonderwel: Om haar dan in een kwartier uit te drinken.